|

Kartell Sverige, del för del

Under min första praktik som UX-designer fick jag chansen att arbeta med Kartell, en italiensk designjätte inom inredning och möbler. Med sin flaggskeppsbutik på Östermalm har Kartell etablerat sig som en viktig aktör på den svenska inredningsscenen med ikoniska produkter som sidobordet Componibili och den genomskinliga stolen Louis Ghost. För att stärka sitt varumärke i Sverige behövde Kartell en djupare förståelse för svenskarnas relation till premiuminredning, och jag anlitades som UX-researcher för att leda denna undersökning.

Uppdraget var omfattande och gav mig möjlighet att tillämpa mina kunskaper i en verklig miljö, där jag använde Design Thinking-modellen för att utforska och definiera problemområden. Efter diskussioner med mina kollegor på Kartell formulerade vi en kärnfråga: Hur uppfattar svenskar varumärket Kartell och dess produkter, och hur kan vi öka varumärkeskännedomen?

Med den frågeställningen och Design Thinking modellen i ryggen började jag.

Omvärldsbevakning:

Min undersökning började med att kartlägga vilka som använder Kartell idag. Genom omfattande research identifierade jag fyra huvudgrupper: privatpersoner, återförsäljare, arkitekter och inredare. För att få en djupare förståelse av marknaden analyserade jag även Kartells konkurrenter, deras strategier, och hur de uppfattas. Denna omvärldsanalys gav mig värdefulla insikter i den nischade designinredningsmarknaden, ett område som var nytt för mig.

P.E.S.T. Kartläggning

För att förstå de faktorer som påverkar svenskarnas syn på Kartell använde jag PEST-verktyget. Jag fördjupade mig också i svenskarnas relation till inredning genom att analysera rapporter från TMF (Trä- och Möbelföretagen), vilket gav värdefulla insikter i hur denna relation skiljer sig från den italienska marknaden.


Den Svenska Möbelindustrin

Jag gjorde också ett djupdyk i den svenska möbelindustrin för att förstå dess omfattning och hur den jämför sig med importen. Här samlade jag en mängd data och insikter, varav några presenteras nedan.

Enkätundersökning

För att samla in åsikter och fakta genomförde jag en enkätundersökning bland Kartells befintliga kunder. Respondenterna rekryterades från Kartells maillista och som tack för deras deltagande erbjöds de en rabattkod. Enkäten syftade till att undersöka kunddemografi, kundnöjdhet (bl.a. genom NPS), attityder och perception, varumärkeskännedom samt identifiera kundernas pain points.

Att formulera enkäten var en spännande utmaning, och jag bollade idéer och format med min handledare och andra UX-experter. Tillsammans kom vi fram till ett frågebatteri på 13 frågor med varierade svarsformat, anpassade efter de olika ämnesområdena.:

Enkäten fick svar! Inte jättemånga, men nog för att se mönster och få insikter! Det tar oss vidare till nästa fas i Double Diamond modellen: Define!

Definiering

Enkätundersökningen och omvärldsbevakningen gav värdefulla insikter. Som en del av define-fasen analyserade jag svaren, både kvantitativt och kvalitativt, och presenterade resultaten i en sammanfattande rapport. Några utdrag av den rapporten visas här:

Detta ledde till att jag skapade en SWOT-analys för Kartell som identifierade varumärkets styrkor, svagheter, möjligheter och hot.

En återkommande insikt från både enkäten och SWOT-analysen var vikten av sociala medier för varumärkets image. Jag utvecklade därför en Brand Strategy för sociala medier och skapade en Marketing Funnel för att visualisera hur en kundresa kan se ut från första kontakt till lojal kund.


Projektet med Kartell gav mig ovärderliga erfarenheter och insikter, både inom UX-research och hur man skapar värde för ett etablerat varumärke på en ny marknad.

Främsta Takeaways:

  • Betydelsen av omvärldsbevakning: Att förstå marknaden och konkurrensen är avgörande för att positionera ett varumärke effektivt.
  • Kundinsikt genom datainsamling: En väl genomförd enkätundersökning kan ge djupgående insikter i kunders behov, attityder och perception.
  • Anpassning av varumärkesstrategi: Genom att analysera marknadsspecifika faktorer, såsom kulturella skillnader i inredningspreferenser, kan man skapa en mer träffsäker varumärkesstrategi.
  • Vikten av sociala medier: Att integrera sociala medier i varumärkesstrategin är kritiskt för att bygga och upprätthålla kundrelationer i dagens digitala landskap.
  • Användning av Design Thinking: Att tillämpa Design Thinking-modellen i varje steg av processen hjälper till att hålla fokus på användarens behov och problem.
  • Effektiv dataanalys: Att kombinera både kvalitativ och kvantitativ data ger en mer omfattande bild av kundernas upplevelser och behov.

Dessa lärdomar har stärkt min förmåga att genomföra omfattande UX-research-projekt och leverera insikter som kan omsättas i strategiska beslut. Jag ser fram emot att tillämpa dessa kunskaper i framtida projekt.

Similar Posts